Nieuws

Het Aaftink

Van keuterboer tot noaberboeren

Aan de Aaftinksweg 7 ligt, enigszins verscholen achter een bos, erve het Aaftink, dat inmiddels ruim een eeuw tot landgoed Het Lankheet behoort. Sinds het voorjaar van 2023 zijn hier de Noaberboeren Het Lankheet actief. Het Aaftink als boerenerf bestaat al ruim 5 eeuwen. De Noaberboeren hebben dus heel wat voorgangers gehad. Dit verhaal gaat over de geschiedenis van het Aaftink in de buurschap Langelo, de buurschap die het best bewaarde oude cultuurlandschap in de gemeente Haaksbergen herbergt.

Landgoed

Unesco Erkent Graslandbevloeiing Het Lankheet Als Immaterieel Erfgoed

De techniek van graslandbevloeiing is op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed geplaatst. Op de zogenoemde ‘Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid’ staan tradities, gebruiken en ambachten uit de hele wereld die het waard zijn om door te geven aan nieuwe generaties. Nederland kent graslandbevloeiing al vanaf de middeleeuwen. Op de Pelterheggen in Noord-Brabant en op Het Lankheet in Twente wordt deze techniek nog steeds toegepast.

Landgoed

Wandelaars, attentie!

Klimaatverandering (droogte) en bodem verzuring (NH3) tast de gezondheid van bomen en bossen aan. Dit is te herkennen in het afsterven van takken in de kronen van bomen. Door onze medewerkers worden regelmatig controles uitgevoerd en waar nodig onderhoud verricht aan bomen langs wegen en paden. Niettemin vragen wij wandelaars en bezoekers zelf ook de nodige voorzichtigheid in acht te nemen, met name na dagen met harde wind, wat de kans op vallende takken vergroot.

Landgoed